
Overheidsinkoop: Hoe Kunnen We de Regeldruk Terugdringen?
Regeldruk en bureaucratische obstakels blijven een van de grootste belemmeringen voor ondernemers, niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de EU. Recentelijk bracht MKB-Nederland een interessant en nieuw rapport uit, waarin dit probleem wederom onder de aandacht werd gebracht. Het rapport belicht de enorme bureaucratie die vaak gepaard gaat met overheidsaanbestedingen, wat leidt tot onnodige tijd- en geldverspilling.
Een van de meest opvallende bevindingen in het rapport heeft te maken met minicompetities. Bij elke minicompetitie wordt van ondernemers verwacht dat zij tientallen uren investeren in een complex proces. Dit proces levert vaak niet de meerwaarde op die het zou moeten hebben. Zo blijkt dat één minicompetitie gemiddeld 36 uur van een ondernemer vraagt en zelfs 40 uur aan overheidszijde! Dit is tijd die veel efficiënter besteed kan worden aan innovatie, groei en andere productieve activiteiten.
De vraag die dan opkomt, is: kan het anders? Het rapport biedt een voorstel om de drempel voor enkelvoudige opdrachtverlening te verhogen naar €65.000. Dit zou meteen al een stuk administratieve druk wegnemen bij veel ondernemers. Bovendien wordt er gepleit voor een andere benadering van minicompetities binnen raamovereenkomsten. Het idee is simpel: minder administratieve lasten, meer ruimte voor focus op daadwerkelijke toegevoegde waarde. Dit zou ondernemers direct ten goede komen, door hen meer ademruimte te geven om zich te concentreren op wat echt belangrijk is voor hun bedrijf.
Ik ben zelf erg benieuwd naar de mening van mijn inkoopnetwerk. Welke regels zijn volgens jullie echt doorgeschoten? Zijn er procedures die we fundamenteel anders zouden moeten aanpakken? Het is een delicaat evenwicht, want de aanbestedingsbeginselen zoals transparantie, gelijke behandeling en non-discriminatie moeten natuurlijk altijd gewaarborgd blijven. Maar tegelijkertijd moeten we ons afvragen of de huidige processen soms niet onterecht zwaar en tijdrovend zijn, zonder dat ze echte meerwaarde bieden.
In een tijd waarin innovatie en groei essentieel zijn voor het succes van bedrijven, moeten we ons blijven afvragen of we als samenleving de juiste balans vinden tussen noodzakelijke regelgeving en efficiënte uitvoering. Het rapport van MKB-Nederland is een belangrijke stap in deze discussie, maar het is aan ons allemaal – ondernemers, beleidsmakers en inkopers – om samen na te denken over hoe we de regeldruk verder kunnen terugdringen, zonder de essentiële principes van eerlijke en transparante aanbestedingen uit het oog te verliezen.
Laten we de dialoog aangaan en gezamenlijk werken aan een toekomst waarin ondernemers meer ruimte krijgen om te innoveren en groeien, zonder onnodige administratieve lasten. Wat denken jullie?
Is jouw inkoop futureproof?
Dit is een blog artikel van Sprout9. Wij verbinden talenten en werkgevers om inkooporganisaties futureproof te maken.